HIERONTA
Hieronnalla on useita vaikutuksia sekä kehoon että mieleen. Fysiologiset vaikutukset, jotka hierontaa usein mielletään, liittyvät lihaskudoksiin sekä fascioihin ja niiden kireyksien helpottamiseen sekä poistamiseen. Työ, harrastukset sekä muut jokapäiväiset asiat kuormittavat kehoamme ja usein tuo kuormitus johtaa lihasten "päälle jäämiseen" ja lihaskireyksiin.
Hieronta kiihdyttää aineenvaihduntaa, parantaa pinta- ja laskimoverenkiertoa, lymfakiertoa, rentouttaa, lievittää kipua ja vaikuttaa positiivisesti mielialaan.
Termisiä hoitoja(kylmä- ja lämpöhoidot) käytetään usein varsinkin kivunhoidossa tehostamaan hoitoa ja auttamaan kivunlievityksessä sekä lihasjännityksissä.
HIERONTA EI OLE TAIKASANA
Vaikkakin hieronnalla saadaan selvä vaikutus ja apu moniin tuki- ja liikuntaelimistön kipuihin ja vaivoihin, se ei ole taikatemppu, joka parantaa kerralla. Useat pitkittyneet vaivat, kuten niska- ja hartiaseudun kivut ovat monisyisiä, ja täten mahdottomia saada hoidettua yhdellä käsittelyllä.
SINUN oma panostuksesi kehosi hyvinvointiin ja tasapainoon on ratkaiseva avain hoidon onnistumisessa.
Hoidetaan siis kipuasi yhdessä :)
KLASSISET OTTEET
Klassiset otteet (sively, hankaus, pusertelu, taputus, täristys)ovat jokaisen hierontakäsittelyn perusta. Nämä otteet vaikuttavat lihaskudokseen kokonaisvaltaisesti ja kiihdyttävät paikallista aineenvaihduntaa.
TRIGGERPISTEET
Triggerpistekäsittelyssä hieroja käsittelee tiettyjä, supistuneeseen tilaan jääneitä kohtia lihaskudoksessa. Triggerpisteet voivat olla pieniä, lihassäikeissä olevia "solmukohtia" tai suurempia triggerpistekimppuja.
Triggerpisteet syntyvät kun lihas joutuu työskentelemään hapettomana, jo valmiiksi kireänä, jolloin aneenvaihdunta lihakseen on häiriintynyt eivätkä kuona-aineet pääse poistumaan lihaksesta. Tällöin osa lihas säikeistä "tilttaa" ja jää supistuneeseen tilaan, jolloin syntyy triggerpiste.
Lihas, jossa on triggerpisteitä, ei toimi oikealla tavalla, sen aineenvaihdunta on häiriintynyt ja liikelaajuus voi olla vajavainen. Myös lihaksen voima on yleensä heikentynyt.
Triggerpisteet löytyvät palpoimalla lihasta ja fasciaa. Usein triggerpiste säteilee kipua levossa ja/tai palpoitaessa. Käsittelyssä sovelletaan useita eri tekniikoita, painelusta puristamiseen ja tarkkaan peukalolla työskentelyyn. Myös termisistä hoidoista(kylmä ja kuuma) on apua triggerpistekäsittelyissä.
Pisteitä käsiteltäessä kipu voi ensin voimistua, mutta häviää usein aaltomaisesti, kunnes triggerpiste saadaan avattua.
Mitä vanhempi triggerpiste on, sitä enemmän työtä vaatii sen hoito.
FASCIAKÄSITTELYT
Lihaksia ympäröivää sidekudosta kutsutaan fasciaksi. Sitä löytyy niin elinten kuin lihastenkin välistä ja ympäriltä. Fascialla on kelmumainen rakenne, joka lämmetessään muuttuu elastisemmaksi, jopa vetiseksi. Ihmisen venytellessä lihaksia ensin venyvät lihasten sidekudokset, fascia mukaan lukien.
Usein fasciakäsittelyllä saadaan hyvä vaikutus lihaskireyksiin, koska lihasta ympäröivä kireä fascia saadaan antamaan tilaa lihaksille. Yhdistettynä hierontaan se on kokonaisvaltainen hoito.
KINESIOTEIPPAUKSET
Kinesioteippauksella pyritään tasapainottamaan niveliä ja keventämään sekä ohjaamaan nivelten ja lihasten kuormitusta. Lisäksi sillä voidaan esimerkiksi muistuttaa pitämään yllä hyvää ryhtiä.
Hoitomuotona kinesioteippauksen aloitti japanilainen kiropraktikko Kenzo Kaze 1970-luvulla. Kaze kehitteli ja tutki ihon ja ihonalaisten kudosten vaikutusta kipuun ja sen hoitoon. Tämän lisäksi hän tutki teippauksen vaikutusta nivelten liikelaajuuteen, verenkiertoon sekä lymfajärjestelmään. Kaze kartoitti myös elimistön omaa kykyä korjata ongelmia neurofysiologisten tekijöiden kautta.
Kinesioteipin vetosuunta ja elastisuuden hyväksikäyttö ovat olennaisia tekijöitä teippauksessa. Teippausta voidaan käyttää lihaksen rentouttamiseen tai aktivointiin, turvotuksen poistoon lymfakiertoa edistämällä sekä nivelen asennon ohjaamiseen.
Varsinkin urheilijat suosivat kinesioteippausta, mutta sillä on myös tehokas vaikutus osana tiettyjen kipuoireiden hoidossa.
MUISTATHAN OLLA TULEMATTA HIERONTAAN JOS SINULLA ON:
-Flunssa, influenssa, mahatauti tai jokin muu tauti. Hieronnalla saattaa olla negatiivisa vaikutuksia taudin kuvaan. Jos sairastut, peru aikasi niin varataan sinulle uusi aika tervehdyttyäsi.
-Pahanlaatuinen kasvain.
-Laskimotukos.
KÄYTÄ HARKINTAA, MIKÄLI SINULLA ON:
-Akuutti trauma, kuten lihas-, nivelside- tai jännevamma, avohaava, palovamma, paleltuma tai luumurtuma(hieronta-alueelle).
-Jänne- tai lihastulehdus. Oireina paikallinen kuumotus, punoitus, turvotus ja kipu(hieronta-alueella).
-Paikallinen infektio ihossa(hieronta-alueella).
-Krapula.